dimarts, 25 d’octubre del 2016

"Se hace camino al andar"

Una tarda d'estiu, la Mireia, la Joana i el Toni, uns adolescents de 13 anys integrants d'un grup juvenil de senderistes, es disposaven a fer una ruta per una serra desconeguda. En un moment donat, els tres joves es varen distreure i se separen del grup. Quan es van adonar de la situació, patiren uns moments de tensió, ja que no veien als altres membres del grup, no coneixien el camí de retorn i no tenien cobertura al mòbil. S’aturaren i decidiren analitzar la situació, trobant tres possibles opcions: tornar enrere, cap al punt des d’on havien sortit, acampar o intentar reunir-se amb els companys -que ja haurien d'haver arribat al refugi. Com ja s’apropava la nit, seleccionaren la tercera proposta, perquè creien que el refugi estava més a prop que el primer punt de la ruta.

Una foto publicada por Adrián Insua Neus Cirer (@adrianinsua.neuscirer) el

A continuació, per orientar-se, la Mireia va treure el seu mapa. En aquest, veieren dos camins que els conduïen cap al seu destí i decidiren seguir el més curt. No obstant això, com no sabien interpretar les línies de nivell, no es van adonar de la presència d’una rosseguera en el camí seleccionat. Quan passaren per aquesta, la Joana va patinar uns metres, es va fer un esquinç a un peu i ferides a les mans. En Toni sabia de primers auxilis -ja que havia fet un curset- però es posà molt nerviós i es bloquejà davant la situació. Quan es va calmar, li donà instruccions a la Mireia i a la Joana sobre com fer l'embenat i curar les ferides. Arran d’això, els hi tornà a sorgir un dubte que havien de resoldre entre els tres: un d’ells havia d'anar a buscar ajuda al refugi, o havien d'intentar arribar-hi junts, encara que allargassin el viatge. Finalment, decidiren partir plegats, seguint les fites.


Analitzant aquesta història de creació pròpia, dir que els tres adolescents, encara que ja havien fet rutes de senderisme, era la primera vegada que feien aquest camí. Conjuntament, van haver de fer front a situacions inesperades noves, on van anar aplicant coneixements previs, fruits de l'experiència de les antigues excursions (seguir fites) i de classes teòriques (primers auxilis). Una vegada perduts, acceptaren el repte inicial (trobar els companys) amb una actitud favorable a resoldre'l, cercant alternatives viables. La situació els va motivar perquè era un problema real al qual havien de donar resposta si volien sobreviure (fet que els conduí a un aprenentatge significatiu i funcional i els hi va permetre la transferència futura cap a situacions similars).

A més, han demostrat que es troben immersos en un procés de desenvolupament de la dimensió social (no plantegen com a opció deixar sola a la Joana), la interpersonal (cooperen entre ells per prendre les decisions), la personal (el fet d'anar resolent els problemes eficaçment ajuda a millorar l'autoestima i l'autoconcepte), i la professional (el Toni, quan s'ha vist impedit físicament i emocionalment per fer ell les cures, ha sabut donar instruccions a la Mireia i a la Joana perquè ho executessin elles). Els adolescents, per tant, han dut a terme una actuació competent, mobilitzant els components descrits per Zabala de forma interrelacionada:
  • Els conceptes: saber què és una bena i la seva funcionalitat.
  • Els procediments: saber fer l’embenat al noi ferit (estratègia determinada).
  • Els actitudinals: oferir-se voluntari per fer la cura, amb la intenció de no fer mal a la Joana i rebaixar el seu malestar.

Continuant amb aquesta idea, nosaltres, a priori, teníem la concepció de què "ser competent" era un estat absolut, però tal com diu Zabala, "no es una cuestión de todo o nada" (Idea Clave 2 de 11 Ideas Clave. Cómo aprender y enseñar competencias). 

Ara la nostra visió ha canviat i valorem els factors externs (límit temporal per executar una tasca, presència d’una persona concreta) o interns (estat emocional, idees preconcebudes), de manera que un alumne, en un moment donat, es pot bloquejar davant un examen quan normalment el seu rendiment és excel·lent. El mateix ocorre amb les intel·ligències múltiples definides per Gardner (1993): un adolescent pot demostrar una habilitat musical extraordinària (I. Musical) i no saber manipular el seu entorn natural (I. Naturalista); aquestes aportacions suposen una fractura amb les perspectives dicotòmiques i classificatòries, de manera que avui concebem a l’ésser humà com un continu, capaç d’aprendre al llarg de la vida. Com a futurs docents, per tant, tenim la missió de conèixer les motivacions, les estratègies cognitives i emocionals de l’alumne i no perdre de vista que l’acció dels agents educatius està destinat a ell, com a màxim beneficiari.

Per altra banda, confoníem el concepte d’escola activa amb el de fals activisme. En el fals activisme l’alumne aprèn pel mètode de fer per fer, sense donar-li gens d’importància a la teoria, mentre que l’escola activa supera el fals debat entre l’ensenyament purament teòric i l’ensenyament pràctic, ja que han d’anar tots dos junts de la mà. En relació a aquesta idea, som conscients que hem d’adoptar el rol de docent dinamitzador i incorporar les noves tecnologies de la informació i comunicació (TIC) en un procés de formació continua.

Finalment, ens havíem qüestionat el caràcter imperatiu o orientador del currículum, arribant a la conclusió (després d'haver llegit els blogs) de què aquest ha de ser flexible, i de què la nostra funció futura és la de valorar els  seus diversos continguts, de manera que no se superposin les diferents matèries i que aquestes es connectin eficaçment (transversalitat), que incorpori o suprimeixi certs aspectes i que s’adapti al context concret on es desenvolupa. 

Fotografia amb llicència Creative Commons: https://www.flickr.com/photos/leojimenezcr/14312579615/in/photolist-nNKHh4-3K4Q3t-qvMdTn-aB3UmY-ikNEby-pct1fV-3K4Rdt-7HtzoU-7km1xV-BXaG6q-D3n8jy-imqK1P-dTYRHE-4hQmK1-eKMw5o-qMLHYp-impU5q-cbNQ5J-eFHDFs-8haieh-aThsDn-dBEKCx-rb1fMf-aThtGT-6tozyP-DmBHkc-dfK85L-aThudv-MgDju-aThrVF-pJ21eF-aThuSK-7B3zPE-acnT2y-gigPPQ-8DajkJ-857M2T-9jP7az-fqJnVK-wMEiNN-hpbA8j-55ktrV-2XRs3p-piMYMh-cPVGZs-9YGBbq-8HtAyF-8qd7Sj-pcA8jY-aThtpX

Tot això ens aproxima a una realitat: la personalitat del professor és molt rellevant, de manera que hem de ser responsables i afrontar el treball positivament, amb una actitud favorable davant els canvis. Amb aquestes lectures, ens sentim més preparats per comprendre el procés d’ensenyança-aprenentatge en el sentit ampli i per involucrar-nos en ell, donant resposta a qualsevol Mireia, Joana o Toni que es creui en el nostre camí com docents.

dimarts, 11 d’octubre del 2016

l'aprenenTatge com a prImera passa cap a la Convivència

Una foto publicada por Adrián Insua Neus Cirer (@adrianinsua.neuscirer) el

Gandhi va dir “la vertadera educació consisteix en obtenir el millor d’un mateix” i aquesta idea és la que hem volgut recollir en una sola imatge. 

L’ésser humà, per la seva naturalesa, ha d’experimentar una metamorfosis constant en primera persona, arribant a assolir el seu desenvolupament integral en un context divers i canviant. Durant les primeres etapes del cicle vital d’un individu, els agents educatius són els encarregats directes de donar-li a conèixer les estratègies d’adaptació i de fer efectiu el procés d’empoderament, proporcionant els espais, els temps i les eines per saber conèixer, saber fer, saber ser i saber conviure (Zabala, Capítol 1 de 11 Ideas Clave. Cómo aprender y enseñar competencias). Aquests pilars del saber són els que permeten traspassar els continguts teòrics, també necessaris, i aproximar-se a l'ambient immediat, des d’una visió global i creadora ("aprenem fent"). Com a conclusió d’aquesta idea, dir que la família, l’escola, els mitjans de comunicació i, en definitiva, la societat en general (com també argumenta en Zabala al capítol 4 de 11 Ideas Clave. Cómo aprender y enseñar competencias) han de coordinar-se eficaçment per estimular i facilitar el procés de socialització i el desenvolupament emocional i moral de la població infanto-juvenil, adoptant un rol actiu i sensible als canvis, promovent els aprenentatges significatius i relacionals, destinats a perdurar al llarg del temps, lluny d’aspiracions exclusivament adoctrinadores i memorístiques. 

Per altra banda, l'escola no pot romandre aliena a les transformacions socials, i en aquests moments les xarxes socials tenen un paper fonamental en les relacions interpersonals. Tot i això, considerem que la funció de l'educació formal no ha de ser tant la d'ensenyar el funcionament del Twitter, l'Instagram o el Facebook als adolescents, sinó educar-los perquè desenvolupin un pensament crític sobre les eines, la seva utilització, la privacitat d'aquestes plataformes, i els interessos que hi ha al darrere.

A través de les xarxes socials, la majoria dels joves es reafirmen en el seu rol social. Tendeixen a l'homogeneïtzació del seu comportament (“Selfies” en llocs perillosos, modes de maquillatge i roba, dietes estrictes) i es premien entre ells a través de “Likes”, destacant qui assimila millor la nova tendència. Tot això dificulta el desenvolupament de la personalitat a les persones que senten que no encaixen en aquests models o que no ho volen fer, ja que estan en una edat en què sovint no tenen la fortalesa per enfrontar-se a la ideologia hegemònica.

En aquest sentit, l'escola i el professorat ha de fomentar l'ús ètic de les xarxes, respectant els gusts i preferències dels altres, despertant una actitud tolerant i solidària, i potenciant l'autonomia de l'individu. Com a aspecte positiu de les xarxes socials, dir que aquestes ens apropen a altres realitats i a notícies d'impacte social, que ajuden a obrir la ment a problemàtiques que els joves no s'havien plantejat (maltractament animal, coneixement d'altres cultures…).

A més, l'escola també ha de tenir la funció d'ensenyar als joves a destriar la informació fiable d'internet, del que simplement són opinions personals no fonamentades; i a informar-se sobre l'autor/a de l'estudi i el finançament d'aquest. 

Per acabar, perquè es produeixi el desenvolupament integral de la persona i perquè el jovent assumeixi les competències necessàries en tots els àmbits, és convenient que tots els agents educatius (dintre de les seves funcions) i la legislació, es regeixin pel principi de coherència. Sembla que hi ha un conflicte d'interessos: mentre que la comunitat educativa vol fomentar la convivència, el respecte a la diversitat i el coneixement de la pròpia història i la dels companys; l'Estat, en el cos de lleis, aposta per la competitivitat, i no proporciona suficients recursos econòmics, ni una educació prou individualitzada; sinó que sembla que té com a propòsit encaixar als adolescents en futurs llocs de treball i eliminar la creativitat. Podem estar d'acord amb la idea de Tonucci (del vídeo “Como cambiar la escuela”) en què els mestres som els que canviem l'escola, però actualment ho veiem més factible en les primeres etapes de l'educació obligatòria o en l'àmbit de l'educació no formal. A mesura que es va avançant a nivells superiors, la llei exigeix que els alumnes arribin a uns coneixements mínims dels quals s'examinaran per tenir el títol d'ESO o Batxillerat, i, posteriorment, entrar a la Universitat o a Formació Professional (mantenint un sistema propedèutic i selectiu). 

Per concloure, dir que totes les persones som responsables de proporcionar una educació de qualitat i, per tant, hem de reunir els nostres esforços per seguir un camí comú.

   
Fotografia amb llicència Creative Commons: https://www.flickr.com/photos/conalg/7387147688/in/photolist-cfM4Dj-bZz7nE-da6vgB-DQWskt-oYyyaK-h1WhQv-dSFhDj-71j6S1-phQV9q-7VAKiT-bG2L4a-bxAXx6-hLdoJ6-p8cx7X-mSWkJK-27Ud5E-fcQqWF-pD4Na4-c1zphQ-pCZyjA-6FzXxA-hkye28-8hPSsi-e8UXdH-o2a3MV-e3otH2-pqsiFE-qBbJVT-7TpBDR-bKzvsv-pJTmZp-ejbAX9-oAjEjB-qYvSNc-G4Q87M-8QUk95-fHz9qw-aV7R3t-98E8GD-9g5AsM-4CfMrX-bW2Bzj-8ZK8Bt-43VeKv-bCnxij-cE5PmG-dL8zS7-bQfC96-bUTP7C-97323D


ANNEX
Una vegada feta la nostra segona entrada al blog, ens hem traslladat al futur com docents i ens hem animat a fer propostes pedagògiques vinculant les nostres àrees de coneixement amb les TIC. Us convidem a fer una ullada:

Activitat per l'assignatura de Geografia i Història: "Busquem fonts fiables"

Els alumnes buscaran un article digital sobre el tema que s'estigui donant a classe (ex: l'Imperialisme) a través de plataformes com RACO.cat o Dialnet. A més, el professor haurà facilitat prèviament una llista d'autors. Seleccionaran un fragment de l'article i l'escriuran a una entrada del seu blog (creat per l'assignatura), respectant l'autoria (cites i bibliografia). Seguidament, escriuran una reflexió que constarà de 2 punts: 1 què has après a partir del fragment seleccionat, 2 perquè és necessari avui en dia conèixer l'Imperialisme. Posteriorment, compartiran la reflexió oralment a la pròxima classe i es farà un debat. Tots els alumnes tindran l'enllaç dels blogs dels companys en el seu propi blog.

Activitat per l'assignatura de Biologia i Geologia: "Reconeixement Vegetal"

Es realitzarà una petita sortida a una zona de vegetació propera on els alumnes realitzaran fotografies de diferents espècies vegetals. Després, s'ajudaran de la pàgina web de la UIB "Herbario Virtual" per identificar les diferents espècies. Una vegada identificades, pujaran la fotografia a l'Instagram amb l'ús d'una etiqueta específica per elaborar un àlbum de classe. A partir d'aquest, els alumnes explicaran les característiques dels diferents grups de plantes durant la pròxima classe.

Activitat de Psicologia: "Una reacció singular, alternatives plurals"

Aprofitant la creació d'un blog conjunt de classe (espai virtual comú) proposaria als alumnes que publiquessin, almenys una vegada a la setmana, com s'han sentit davant una situació viscuda i de quina manera han reaccionat davant la mateixa. La finalitat d'aquesta tasca és conèixer l'existència de diferents tipus d'estratègies o estils d'afrontament i, per tant, la diversitat de resolucions davant possibles conflictes. Després, el propòsit és cercar, juntament amb els companys, alternatives de comportament davant les situacions descrites al blog, sense jutjar si qui l’ha escrit ha actuat correctament o no.