dijous, 23 de febrer del 2017

El saber no té fronteres


En la nostra trajectòria com a estudiants, hem hagut d'elaborar una infinitat de treballs que requerien una recerca activa a la xarxa per part nostra. En diverses ocasions, ens hem trobat amb limitacions per accedir al tan preuat coneixement que permet avançar a les societats: des de pàgines que únicament proporcionen els recursos si fas un pagament econòmic (com la revista Íber. Didáctica de las Cièncias Sociales, Geografía e Historia) fins a llocs virtuals als quals únicament es té accés com a estudiant d'una determinada universitat, havent de recórrer de vegades a la tan condemnada pirateria. La open education trenca amb aquestes barreres logístiques i permet crear comunitats d'aprenentatge molt àmplies i connectades en tot moment, des de qualsevol part del globus terraqüi. En aquests espais interactius el veritable motor és l'intercanvi continu d'informació i la seva transformació per poder ser utilitzada.  Aquesta pràctica, per tant, va molt més enllà de la simple metodologia aplicada dins l'aula, ja que fomenta valors com l'aprenentatge social (enfront de l'individualisme imperant) i el coneixement lliure, accessible i obert per a tothom (Couros, 2013).

Per altra banda, cada indret té una idiosincràsia i, per tant, unes necessitats singulars. Perquè els continguts presents a la xarxa siguin universalment vàlids han de ser susceptibles a certes adaptacions, canvis significatius o, fins i tot, millores globals, ja que el propòsit de l'educació és dotar al procés d'ensenyament-aprenentatge d'una inqüestionable qualitat que inclou en la seva fórmula la contextualització i l'aplicabilitat del contingut a tractar. Perquè aquesta passa sigui possible ha d’entrar en escena una qualitat humana superior, la creativitat, la qual permet trobar solucions originals vinculades al pensament crític i a l’aprenentatge autoregulat (Tur & Urbina, 2016).

Font consultada: creative commons




Què és el que va motivar aquest corrent d'absoluta apertura? La voluntat de compartir per aprendre conjuntament, de forma solidària i sense llicències restrictives. Darrere d'aquest acte meravellós i desinteressat sempre hi ha una persona altruista, que lluita perquè la igualtat d'oportunitats sigui efectiva. Gràcies! Una vegada en marxa, la informació pública és utilitzada i transformada per diferents usuaris, mantenint-se viva (inclusió d'aportacions, correcció d'errades, actualitzacions de la matèria); aquest fenomen és possible pel treball cooperatiu que diverses persones executen, dirigint els seus esforços i mobilitzant els recursos que tenen a l'abast cap a un objectiu comú: universalitzar el coneixement.  Què suposa això? Fer a les persones lliures i responsables. 

Nosaltres tres, per pensar com volem aplicar aquesta metodologia en el nostre futur com a docents, considerem que abans hem de revisar les decisions que hem anat prenent en la nostra trajectòria. Quan estudiàvem la carrera, ja tendíem a compartir els apunts de les assignatures per tal de poder contrastar la informació amb els companys, però és cert que a vegades ens costava deixar algun tipus de material (com treballs que havien dut moltes hores realitzar-los). Ara, després d'haver llegit i reflexionat sobre l'educació oberta, pensem que aquesta mala sensació que ens produïa el cos era fruit de l'ambient competitiu que predomina en l'educació formal. Per això, com a futurs docents, volem trencar amb aquesta ideologia nociva i tornar a fomentar l'educació col·lectiva per sobre de l'egoisme individual. I, per això, com ja hem reflexionat a classe amb els companys, esperem que l'esperit col·laboratiu que hem encetat en el màster entre nosaltres es mantingui en el temps utilitzant totes les eines que tenim a l'abast, en benefici de tota la comunitat educativa (no podem oblidar el gran potencial de les TIC pel que fa a la difusió de coneixement).

Per concloure, dir que els recursos educatius oberts (Open Educational Resources, OER) tenen un gran potencial, especialment en la parcel·la educativa. Si tots els docents, o, en el nostre cas, futurs docents compartísiim el nostre material a la xarxa, es podrien crear infinites unitats didàcticas en funció de les necessitats i interessos dels nostres alumnes, ja que cada docen hauria de fer les seves activitats adaptant-se al seu alumnat. Per fer això és necessari deixar de banda el zel per les nostres creacions i posar com a prioritat els nostres alumnes i, per tant, treballar per aconseguir que el seu aprenentatge sigui significatiu. A més, considerem que s'hauria d'eliminar per complet l'ús del llibre de text, amb els seus continguts descontextualitzats, en pro dels OER, ja que aquests tenen una major qualitat i, no s'ha d'oblidar, reduiria moltíssim el cost de l'educació a les famílies. Per aquests motius, cal seguir insistint perquè aquesta pràctica sigui habitual, el "pa de cada dia", fent-se necessària la implicació dels governs i de representants de tot el món. Així doncs, l'educació oberta s'ha de consolidar com una real prioritat amb urgència. Per la nostra part, ja ho és! 

dijous, 9 de febrer del 2017

Què està passant? Què estàs pensant?


Encara que aparentment (amb un sol cop d’ull) es pot percebre que no som els grans representants d'una època contemporània dominada per les tecnologies, en aquesta assignatura hem hagut de construir un pont directe cap a les xarxes socials, les grans desconegudes fins ara. En l’espai comú que aquestes ofereixen, ens hem sentit especialment còmodes i part d’una petita comunitat, ja que l’intercanvi d’opinions i paraules positives entre companys han afavorit la coneixença i el bon clima entre nosaltres. És cert que ens segueix agradant fer reflexions sobre paper i llapis i compartir-les presencialment amb la gent de l’entorn físic, però les eines sobre les quals hem treballat han ampliat el nostre Entorn Personal d’Aprenentatge (PLE) i hem de ser conscient del gran potencial d’aquesta nova manera de comunicar-se i relacionar-se de forma oberta (Camacho i Guilana, 2011) i lliure.

Una foto publicada por Adrián Insua Neus Cirer (@adrianinsua.neuscirer) el

El social media més valorat pels tres membres d’aquest equip és el Blogger, probablement pel seu format, el qual admet qualsevol tipus d’artefacte i recurs extern. Aquest aspecte possibilita que el que fem en altres plataformes, com Twitter i Instagram, es pugui reflectir en ell i, a més, dóna unitat, continuïtat i sentit al procés d’aprenentatge. Per altra banda, es caracteritza per ser altament interactiu gràcies al seu accés públic, facilitant que qualsevol persona deixi la seva petjada, una retroalimentació fantàstica per seguir construint coneixement, reflexions i diàlegs. Finalment, considerem que té una aplicació molt pràctica en l’àmbit educatiu, especialment per la novetat metodològica que suposa, en sintonia amb la idea de l’estudiant com a part  activa, i perquè permet treballar gran part (inclús la totalitat) de les competències clau. La versatilitat sempre és benvinguda quan xerram d’innovació i de pluralitat ;)

Què dir sobre Twitter, la xarxa social que té com logotip un ocell que ens recorda a la coloma missatgera que construïa un eficient canal comunicatiu entre persones distanciades? Encara que al principi ens vàrem mostrar bastant reticents, a mesura que ha anat transcorrent el curs, la nostra actitud i percepció envers aquesta plataforma ha canviat, a l'igual que varen manifestar alguns estudiants espanyols i nord-americans (Tur i Marín, 2015). És evident que Twitter s’ha convertit en un escenari que recull instantàniament tot el que passa en el món i que compta amb un nombrós públic participatiu i expressiu. Però resulta útil? Considerem que la resposta és afirmativa si es compleix una condició indispensable: ser un usuari molt connectat (tenir gran nombre de gent a seguir i seguidors, utilitzar el gran repertori d’opcions disponibles, realitzar entrades diàries, etc). Com a futurs docents no estem segurs de la seva aplicació directa dins l’aula, però sí que recorrerem a aquesta xarxa social per conèixer les darreres investigacions sobre educació o l’opinió d’experts en la mateixa matèria.

Finalment, dir que Instagram no ha estat una gran revelació per nosaltres, ja que únicament l’hem fet servir com una “eina pont”. No obstant això, els adolescents que trobem a secundària en fan un ús freqüent d’aquesta xarxa i probablement haguem de fer un esforç per entendre el seu encant i cercar-ne una forma d’explotar-la dins el marc curricular i competencial. Col·loquialment se sol dir “una imatge val més que mil paraules” (proverbi xinès); però perquè se li atorga aquest poder universal a un instant captat? La raó és simple. Els éssers humans som molt sensibles davant la informació icònica perquè suggereix, perquè inspira, perquè expressa, perquè ens invita a voler saber més...


Font: creative commons

Tanca’m aquesta entrada amb una idea final: la intel·ligència col·lectiva s’ha de fomentar a secundària perquè mobilitza tots els recursos personals i possibilita el reconeixement i l’enriquiment mutu de les persones (Pierre Lévy, 1994), fent de la ciutadania un fenomen global. Per tant, no deixem de banda aquests social medias, els quals, ben utilitzats, poden ser els nostres millors aliats. #aixònoaturadocentsalaventurapowerofsocialmedias