dimarts, 31 de gener del 2017

Aprenent PLE-nament

Des de ben petits, els tres ja érem consumidors i/o usuaris de plataformes digitals, però mai havíem fet una reflexió conscient sobre el paper d'aquestes en el nostre aprenentatge. Això és així perquè fins ara sempre hem considerat que el nostre entorn físic ha tingut més incidència en el nostre dia a dia i ha condicionat més la nostra trajectòria personal. 

En el procés de fer l'anàlisi del nostre PLE (Entorn Personal d'Aprenentatge), i enumerar totes les eines digitals que utilitzem, ens hem adonat que estem en una era de la abundància, tal com diu Weller (2011). I que, el fet que hi hagi aquest excés d'informació, ha fet sorgir la necessitat de crear una xarxa amb múltiples connexions, per facilitar el seu ús. 

Per això mateix, a nosaltres ens ha costat molt classificar les plataformes que conformen el nostre PLE digital en els tres grups proposats per Adell i Castañeda (2010): accedir, actuar i compartir, ja que consideràvem que n'hi havia que tenien més d'una variable. Aquesta tasca encara s’ha complicat  més quan hem intentat dividir aquestes eines en les fases d'aprenentatge autoregulat definides per Zimmerman (2002): planificar, actuar i reflexionar, ja que opinàvem que tenien un caràcter transversal i que cada eina podia formar part d'una estratègia d'aprenentatge o una altra, depenent del moment, del context i de la persona (tal com també reflexiona Castañeda i Adell, 2013). 

Centrant-nos en l’àmbit educatiu, sorgeix la figura del professor com a guia de l'aprenentatge de l'alumnat, i per això és important com a futurs docents conèixer el nostre PLE. És a dir, ser conscients d’en quin punt de la nostra vida estem, de com interactuem en el nostre entorn (digital i físic) i  de l'ús que fem de les eines que tenim en el nostre abast. Un altre aspecte a remarcar és el fet que termes propis de les relacions humanes (encara que també d'altres animals) com amistat, amor o família s'han ampliat considerablement, ja que avui en dia podem comunicar-nos instantàniament i compartir experiències sense la necessitat de convidar a algú a prendre el te mentre que li mostrem la recopilació de fotografies del típic, i ja desfasat, àlbum. 

Per concloure, recordem que tot allò que compon el nostre PLE no només condiciona el nostre propi aprenentatge, sinó que també influeix als altres (en tot allò que compartim), inclús al jovent que participarà en les nostres classes dinàmiques. Per tant, la nostra missió és ser the networked teacher (Alec Couros), i ajudar a l'alumnat perquè sigui part activa del seu propi procés d'aprenentatge, detecti les seves pròpies dificultats i habilitats, i aprofiti al màxim el potencial de les eines tecnològiques.


Com exercici, hem realitzat un disseny que representa una síntesi dels nostres tres PLEs i, a continuació, hem elegit una eina digital de cada una de les parts del procés d’aprenentatge (el Googlemaps, el Spotify, i el Facebook) per exemplificar l’ús que fem de cada una:

Googlemaps: ens permet planificar un viatge i fixar un objectiu de ruta i de destí. Per nosaltres aquesta aplicació és un bon recurs que ens crea seguretat i que ens estalvia molt de temps. A més, ha impulsat el coneixement del territori a un gran públic, que ja no ha d’estar especialitzat en cartografia, sent la seva contribució a nivell social molt important.  

Spotify: amb aquesta aplicació accedim a un ampli repertori musical i el compartim. La considerem molt útil perquè no només repercuteix en la nostra cognició, sinó que està estretament lligada amb la part més emocional. És per això que és una de les eines que utilitzem amb més freqüència, tant pels seus beneficis en l'àmbit personal, com per fer lligams més íntims amb altres persones. 

Facebook: l’usem per accedir, crear i compartir. El format en si de l’aplicació permet utilitzar-la per totes aquestes funcions, i, per això, la considerem una eina molt completa, tot i les controvèrsies que hi ha entorn seu. Ens permet comunicar-nos i compartir els nostres moments amb persones que no viuen a la nostra ciutat, però amb les que ens agrada mantenir el contacte. A més, pensem que l’opció de posar el nostre estat d’ànim (oferida per la plataforma) fomenta l’empatia i les conductes d’aproximació (com preguntar personalment com està l’altra persona). Per altra banda, a través d’ella reflexionem quan escrivim textos (que reflecteixen pensaments o sentiments) fruits d’un aprenentatge personal que volem compartir amb la resta... tal com estem fent ara mateix en el blog amb vosaltres!


Una foto publicada por Adrián Insua Neus Cirer (@adrianinsua.neuscirer) el





Imagen 1, imagen 2, imagen 3